Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Εικαστικά!!! Σουρεαλισμός : Salvador Dali






Εικαστικά


Αγαπημένα μου πεμπτάκια! Τί κάνετε, είστε καλά; Ελπίζω να έχετε ξεκουραστεί αρκετά αυτές τις μέρες γιατί έχω σκοπό να σας ταξιδέψω σε άλλες εποχές και διαφορετικά μέρη απο αυτά που ζούμε τώρα και όλο αυτό θα γίνει μέσα από την άνεση της μικρής οθόνης του υπολογιστή σας!

Ήρθε λοιπόν η ώρα να μιλήσουμε για τον Σουρεαλισμό...τι είπατε, δεν ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ο Σουρεαλισμός είναι ένας τρόπος εικαστικής έκφρασης η και μια κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε πολύ συχνά...είναι αυτές οι εικόνες που φτιάχνει το μυαλό μας όταν κοιμόμαστε στα όνειρα μας και πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν και ούτε μπορούμε να τις περιγράψουμε ακριβώς με λέξεις.

Ένας πολύ σημαντικός ζωγράφος του Σουρεαλισμού είναι και ο Salvador Dali, σίγουρα έχετε ξανακούσει το όνομα του. Για να δούμε λοιπόν ένα φανταστικό βιντεάκι που περιγράφει κατά κάποιο τρόπο τον Σουρεαλισμό μέσα από τα μάτια αυτού του καλλιτέχνη...



                                          https://www.youtube.com/watch?v=F1eLeIocAcU
Αυτό το βίντεο βασίζεται στους πιο διάσημους πίνακες του Dali και τα φανταστικά τοπία και πλάσματα που απεικονίζονται σ'αυτούς σε τρισδιάστατη απεικόνιση, όπως δηλαδή φτιάχνονται τα περισσότερα παιχνίδια που παίζετε στον υπολογιστή. 

Τρισδιάστατο η 3d όπως κάποιοι από εσάς ξέρουν ονομάζεται κάτι που μπορούμε να το δούμε από όλες τις μεριές όπως για παράδειγμα ένα άγαλμα η ένα κτίριο. Για να δούμε μερικά από τα πιο σημαντικά έργα αυτού του καλλιτέχνη...




The Persistence of Memory, 1931 by Salvador Dali

  The persistence of memory, " Η επιμονή της μνήμης", 1931




Le Sommeil (Sleep), 1937 by Salvador Dali

                            Le sommeil, "Ο ύπνος", 1937



Meditative Rose, 1958 by Salvador Dali

Meditative Rose, "συλλογισμένο ρόδον", 1958




Head of Warrior, 1982 by Salvador Dali

             Head of Warrior, "κεφάλι πολεμιστή", 1982


Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη. Ο Salvador dali ήταν ισπανός καλλιτέχνης του 20ου αιώνα και ένας από τους μεγαλύτερους εκπρόσωπους του Σουρεαλισμού. Γεννήθηκε στην πόλη Φιγέρες της Ισπανίας και σπούδασε στην σχολή καλών τεχνών της Βασιλικής Ακαδημίας του San Fernando στην Μαδρίτη. 

Εκτός από ζωγράφος ήταν και γλύπτης, συγγραφέας, ηθοποιός, φωτογράφος, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων αλλά και σκηνογράφος, έφτιαχνε δηλαδή τα σκηνικά για θεατρικά έργα και πολλά άλλα εικαστικά δρώμενα.


Η εργασία μας: Σύμφωνα με τις εικόνες και το βίντεο που σας έδειξα αλλά και με εικόνες που μπορείτε να ψάξετε εσεις με τους γονείς σας στο διαδίκτυο αν θέλετε, θα σας πρότεινα να ζωγραφίσετε ένα φανταστικό τόπιο η μια σύνθεση αντικειμένων, ανθρώπων η περίεργων ζώων. 

Αρχικά βέβαια θα σχεδιαστεί η εικόνα με μολύβι και ύστερα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι χρώματα θέλετε αρκεί να θυμάστε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι σκιές και οι αναμείξεις χρωμάτων στο πόσο αληθοφανής-πραγματική θα μοιάζει η εικόνα μας. 

Το παράδοξο-περίεργο στοιχείο της εργασίας είναι να καταφέρετε η ζωγραφιά σας να μοιάζει αληθινή και συγχρόνως ονειρική ανάλογα με τα διαφορετικά στοιχεία που θα συνδυάσετε.

Θα ήθελα πάρα πολύ να δω τα έργα σας και να τα σχολιάσουμε μαζί όπως μπορούμε μέσα από αυτόν τον ιστότοπο και από τις φώτο που θα μου στείλουν αν μπορούν και όταν μπορέσουν οι γονείς σας στη διεύθυνση μαιλ που παραθέτω παρακάτω.

Ευαγγελία Βολακάκη, e-mail: falassarnablue@gmail.com

Να είστε καλά και να προσέχετε ο ένας τον άλλον.😉



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου