Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Εικαστικά!! Ρενέ Μαγκρίτ!


Εικαστικά


Ρενέ Μαγκρίτ


Αγαπημένα μου Πεμπτάκια τι κάνετε; Μου λείπετε πολύ και σας σκέφτομαι ένα ένα συχνά με τις πλάκες και τις ζαβολιές που κάνετε στην τάξη. Ελπίζω να περνάτε καλά και να σας άρεσε η προηγούμενη εργασία για τον Νταλί. Φυσικά περιμένω κι άλλες ζωγραφιές και στο τέλος αυτής της εργασίας θα δούμε κάποιες από αυτές που μου στείλατε.


Σ'αυτό το μάθημα λοιπόν θ'ασχοληθούμε με άλλον ένα σουρεαλιστή ζωγράφο τον Ρενέ Μαγκρίτ. Όπως έχουμε ξαναπεί Σουρεαλισμός είναι το κίνημα τέχνης που εκφράζει το υπέρ-πραγματικό, το ονειρικό και παρόλο που οι εικόνες στον εκάστοτε πίνακα φαίνονται ρεαλιστικές, η μεταξύ τους σύνδεση μοιάζει συχνά παράξενη και αλλόκοτη όπως ακριβώς στα όνειρα μας. Για να δούμε μερικά έργα του για να καταλάβετε τι εννοώ.



The Happy Donor - Rene Magritte - Paper Hearts Gallery

l'heureux donateur ( Ο χαρούμενος Δωρητής), 1966






René Magritte, The Great Family, 1963. © Charly Herscovici, Brussels / Artists Rights Society (ARS), New York. Courtesy of the Utsunomiya Museum of Art, Japan and the San Francisco Museum of Modern Art.

La grande famille (Η μεγάλη οικογένεια), 1963




René Magritte – Les valeurs personnelles (Personal Values), 1952, oil on canvas, 80 x 100 cm (31 1/2 x 39 3/8 in.)
Les valeurs personnelles (Προσωπικές αξίες), 1952








La Trahison des images (Ceci n’est pas une pipe)

La trahison des images (Η προδοσία των εικόνων) , 1929





Rene Magritte Paintings, Art, Rene Magritte Painting 381.jpg

Le thérapeute (Ο Θεραπευτής), 1937




Magritte, Rene (1898-1967) - 1958 The Banquet (Art Institu… | Flickr
  
The Banquet (Το συμπόσιο), 1958



uploads0.wikiart.org/images/rene-magritte/the-t...

 Le tombeau des lutteurs (Ο τάφος των παλαιστών), 1960









ΠΑΡΑ ΔΗΜΟΝ ΟΝΕΙΡΩΝ: Ο ψεύτικος καθρέφτης*

Le faux miroir (Ο ψεύτικος καθρέφτης), 1928








The Pleasure Principle (Portrait of Edward James), 1937 - Rene Magritte
Le principe du plaisir (Portrait of Edward James)
Η αρχή της ευχαρίστησης (Πορτρέτο του Edward James) , 1937




Ο Ρενέ Φρανσουά Μαγκρίτ ήταν ένας Βέλγος καλλιτέχνης που έζησε και δημιούργησε τα έργα του κυρίως στις Βρυξέλλες και το Παρίσι γύρω στο 1900 (1898-1967). Η ζωγραφική του επηρεάστηκε πολύ έντονα από τον Ιταλό καλλιτέχνη Giorgio De Chirico αλλά και από φίλους του ποιητές και συγγραφείς. Οι πίνακες που φτιάχνει είναι συχνά προκλητικοί και καθαρά συμβολικοί από το ίδιο το θέμα μέχρι και τα έντονα χρώματα η το φόντο που θα δημιουργήσει. 


Συγκεκριμένα ο Καλλιτέχνης δήλωσε για την τέχνη του,  
"Η ζωγραφική μου είναι ορατές εικόνες που δεν κρύβουν κάτι — προκαλούν μυστήριο και, πράγματι, όταν κάποιος βλέπει έναν από τους πίνακές μου, θέτει στον εαυτό του αυτήν την απλή ερώτηση: Tι σημαίνει αυτό; Οι πίνακές μου δεν σημαίνουν κάτι, επειδή και το μυστήριο δεν σημαίνει κάτι — είναι απλώς άγνωστο".






Το θέμα μας λοιπόν είναι να εμπνευστείτε από τα έργα και αυτό το μικρό βιντεάκι για την ζωγραφική του Ρενέ Μαγκρίτ και σας προκαλώ να φτιάξετε την δική σας περίεργη και συμβολική ζωγραφιά όπου τα όρια του πραγματικού και του φανταστικού συναντιούνται η και συγκρούονται.

Θα σας αφήσω με τρεις πολύ ωραίες ζωγραφιές από αυτές που μου στείλατε,  της Έλενας, του Γιάννη και του Γρηγόρη  και περιμένω με ανυπομονησία να μου στείλετε κι άλλες! Μην ξεχνάτε το όνοματεπώνυμο σας κάτω κάτω και το τμήμα για να ξεχωρίζει η κάθε ζωγραφιά. Για ότι χρειαστείτε είμαι στη διάθεση σας! Σας φιλώ!












Ευαγγελία Βολακάκη, Εικαστικός







2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο θέμα κυρία!!! Έχω βρει είδη τι θα ζωγραφίσω!!! Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυρία το θέμα σας ήταν πολύ ωραίο.
    Καλό Πάσχα. ��

    ΑπάντησηΔιαγραφή